Jak trochę zmienic sampel?

Dział poświęcony wszystkim zagadnieniom dotyczącym produkcji. Dyskusja globalnego działu 'Warsztat'.

Re: Jak trochę zmienic sampel?

Postprzez alexfat Wt sie 11, 2009 10:00 am

Jasne ja nakladam np bas bost ktroy uwypukla dolne partie czestotliwosci co zatym idzie
bit robi sie tluscieszy zabawa eqalizerem terz przynosi kozysci , rowniez mozesz uzyc kompresora
jak juz pochlonie cie produkcja muzyki to z biegiem czasu nabierzesz doswiadczeniai sam bedziesz wiedzial
co jest najlepsze generalnie musisz byc cierpliwy i wytrwaly ;) pz
alexfat

Postprzez stereoid Śr sie 12, 2009 9:16 am

są różne paczki typowo "masterowe", ale słyszałem opinię że taki ogólny mastering poprawnie zrobią ci tylko w studiach do tego przeznaczonych, ale jeżeli więc nie masz hajsu albo po prostu nie potrzebujesz wydawać na mastering możesz to zrobić np. poprzez "mercury bundle" - wyszukaj sobie w google, z tego co wiem płatne i to całkiem sporo ale podobno najlepsze...
stereoid

Postprzez stefard So sie 15, 2009 9:47 am

kolega pyta o totalne podstawy a wy my rzucacie jakies paczki do masteringu :)

jesli chodzi o zmianę sampli to służą do tego takie narzędzia jak fruity slicer/slicex, edison, wszelkie edytory audio... oczywiście pytanie jest trochę xle zadane bo nei wiem czy pytasz o zmianę przez efekty czy ingerencję w sam sampel...

co do nakładania efektów na koniec to powinno się robić utwór tak, żeby nie trzeba było na koniec już niec nie dawać ACZKOLWIEK wszystko jest kwestią gustu autora i możesz sobie nakładać co chcesz (przynajmniej teoretycznie bo efekt twojej pracy może być super lub koszmarny), ogólnie mówiąc nie ma żadnych konkretnych zasad, że należy robić tak lub inaczej... sa pewne wzorce, których można (a nawet powinno) się trzymać ale nie sa to żadne żelazne zasady, od których nie można )a czasem powinno) odejść...
stefard

Postprzez gazella Wt mar 02, 2010 9:08 am

Podbijam temat żeby nie zaczynać specjalnie nowego.

MÓJ PROBLEM:

mam projekt w których korzystam z Fruity Slicera do którego miałem wrzuconą mp3 i ładnie posiekaną. Jakiś czas temu robiłem porządek z mp3 i przerzuciłem ten jeden utwór gdzieś indziej, i teraz jak w slicerze wskazuję nową lokalizację to pocięty fragment brzmi już troche inaczej, nawet jak ładuje na piano roll zapisany stary "score".

PYTANIE MOJE:

Czy mogę jakoś ustalić w jakiej lokalizacji miałem początkowo tamtą mp3? Chciałbym ją przerzucić z powrotem ale kompletnie nie pamiętam gdzie ją miałem.

Swoja drogą dziwi mnie że przerzucona mp3 i załądowana na nowo brzmi już troche inaczej w piano roll - co mi totalnie rozwaliło cały utwór :/
gazella

Poprzednia strona

Powrót do Warsztat